Výlet do Harrachova

Obec Butoves a kulturní výbor pořádají zájezd pro své občany do Harrachova
v sobotu 3. října 2015

 

Program:

- odjezd 7.30 od prodejny
- cca 9.00 příjezd do Harrachova
- exkurze do Sklárny Novosad - nejstarší fungující sklárna na světě (vstupné dospělí 120,- invalidé a dětí 7-17 let 20,-)
- Muzeum skla – největší sbírka skla v ČR (vstupné v ceně vstupného do sklárny)
- Mumlavský vodopád - Vytváří jej řeka Mumlava a překonává až 12 m vysoké stupně tvořené skalními bloky v žulovém řečišti. Přímo pod vodopádem, ale i jinde v řečišti, lze nalézt tzv. Čertova oka o průměru až 6 m. Je to ukázka tzv. evorzních jevů – jedná se o prohlubně (tzv. obří hrnce).
- návštěva Hornického muzea a štoly- V muzeu jsou ukázky minerálů fluoritových ložisek, nástroje a pomůcky používané při těžbě, mapy a fotografie dokumentující práci na zdejším ložisku. Prohlídková štola je dlouhá zhruba 1000 m, trasa vedená typickým prostředím rudného dolu je vysypána štěrkovou drtí a osvětlena, průměrná roční teplota je zde 7°C (návštěvníkům doporučujeme teplejší oblečení). Návštěvníci jsou při vstupu do štoly vybaveni ochrannou přilbou a kromě kompletního těžního stroje zde uvidí důlní vozy, akumulátorovou lokomotivu, důlní nakladač aj.
- Prohlídka s výkladem průvodce trvá asi jednu hodinu a návštěvníci během ní poznají práci v dnes již neexistujících rudných dolech. (Cena vstupného Muzeum dospělí 30,- a děti 30,- Prohlídková štola (včetně muzea) dospělí 110,- a děti 70,-)
- cesta Anenským údolím
- cca 15.00 - Pivovar restaurant Novosad – je součástí sklárny. Jde o typickou pivovarskou restauraci se stylovou atmosférou, vlastní výrovou piva. Nabízí českou a mezinárodní kuchyni.
- odjezd dle dohody

 

trasa výletu je nenáročná, vhodná pro všechny věkové kategorie a sjízdná s kočárky (do autobusu možné vzít autosedačku), délka trasy 8-10km, možnost vlastního programu

 

- možnost návštěvy bobové dráhy, lanovky na Čertovu horu, Šindelka – lesnická a myslivecká expozice správy KRNAP, Vertical Park, Monkey Park

 

- autobus je hrazen z rozpočtu obce

 

- rezervace a bližší informace Milan Havelka, tel. 774189249 nejpozději do 20. září